Sint Agatha klooster: het is een unieke plek die we graag delen
Sarah Schendeler
Sarah Schendeler is werkzaam als medewerker Publieksdiensten en Communicatie bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, gevestigd in Klooster Sint Agatha. Sarah onderhoudt contacten met de buitenwereld over rondleidingen, de tentoonstelling en publieksactiviteiten zoals concerten en meditaties. “Het is een unieke plek, die we graag delen met geïnteresseerden.”
In de Maasheggen, nabij het dorp Sint Agatha, ligt het oudste klooster van Nederland. Het wordt sinds 1371 onafgebroken bewoond door Kruisheren en is geregeld geopend voor publiek.
Wat betekent het gebied voor jou?
Deze omgeving is belangrijk voor mij persoonlijk, ik ben hier opgegroeid, mijn ‘wortels’ liggen hier. Ook voor de mensen die wonen en werken in Klooster Sint Agatha heeft deze omgeving veel betekenis. Het klooster is een plek van stilte en ligt – heel passend – in een stille omgeving. Wij vinden het belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan. We dragen graag een steentje bij wanneer kansen zich voordoen. Op dit moment is dat onder andere de ontwikkeling en ontsluiting van het biosfeergebied Maasheggen. We hebben twee weilanden ingezaaid met luzerne, een plantje waar de geelgors (vogeltje) erg van houdt.
Ook vroeger waren de bewoners van het klooster nauw verbonden met hun omgeving. Er zijn broeders geweest, zoals broeder Piet, die wel vijftig jaar, met al de liefde die hij in zich had, voor de tuin heeft gezorgd. Broeder Edgar Claes heeft een beeld van hem gemaakt waar je langskomt als je richting de kloostertuin loopt.
De Kruisheren die hier nog steeds wonen, hebben voor zo lang ze dat konden een boerderij gehad op het terrein. Compleet met koeien, kippen, een moestuin en een boomgaard. Er staan nog notenbomen, fruitbomen en bijenkorven. Er is dus gewoon geboerd hier in de kloostertuin. Op een gegeven moment konden de Kruisheren dat zelf niet meer. Er is toen een samenwerking aangegaan met boeren uit in de omgeving. Daardoor lopen er in de wei voor het klooster regelmatig koeien. Als we zien dat er een kalfje moet komen, bellen we snel de boer!
Sinds de Maasheggen een Unesco biosfeergebied is, krijgen we regelmatig natuurorganisaties en overheden op bezoek. Zij vergaderen hier en gaan vervolgens het gebied in. We zijn blij met dit gebruik van het klooster. Het werk dat deze mensen doen, bewust bezig met met onze natuurlijke omgeving, sluit mooi aan op onze visie voor deze plek: een plek bieden voor wonen, werken en bezinnen. Ook fietsers en wandelaars die genieten van de Maasheggen zijn hier van harte welkom. Vaak maken ze bij ons een tussenstop.
Wat is jouw favoriete plek in de Maasheggen?
De kloostertuin ligt natuurlijk in de Maasheggen en dat is een favoriete plek van mij. Dat is ook een beetje nostalgie: ik kwam hier vroeger met mijn moeder al. Je hebt de grote vijver en de kleine vijver. Bij de kleine vijver staat een prachtige treurwilg (zie foto) en in de grote vijver bloeien in de zomer waterlelies. In mijn lunchpauze loop ik graag even door de tuin.
In de tuin staat een aantal monumentale bomen. Ze zijn prachtig en als ik daar langsloop word ik stil van binnen. We hebben een groep van vijftien vrijwilligers die trouw iedere dinsdagochtend in de tuin werkt. Zij zorgen ervoor dat de tuin van de Kruisheren een mooie, gastvrije plek blijft waar mensen tot rust kunnen komen.
Wat kan er nog beter in het gebied?
Het eerste dat in me opkomt zijn de wandelroutes. Die zijn goed bewegwijzerd, maar soms moet je via paaltjes over hekken klimmen. Gelukkig ben ik goed ter been, maar anders zou ik de route niet kunnen lopen. De toegankelijkheid dus. Maar ik weet dat er veel gebeurt, dus wellicht zijn deze obstakels ondertussen al verwijderd. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je de informatie die je als bezoeker nodig hebt gemakkelijk kunt vinden. Er gebeurt veel door verschillende organisaties. Dat is goed, maar voor buitenstaanders moet informatie makkelijk te vinden zijn.
Een bezoek brengen aan het klooster? Dat kan!
Er is een horecagelegenheid in het Poortgebouw, een tentoonstelling en uiteraard de kloostertuin. De tuin is het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. De tentoonstelling, de kloosterkerk en het Poortgebouw (horeca) zijn alleen in het zomerseizoen geopend.
Openingstijden (mei tot en met oktober):
Woensdag: 13.00 -17.00
Donderdag: 13.00 -17.00
Vrijdag: 13.00 -17.00
Zondag: 13.00 -17.00
Rondleiding
U kunt een afspraak maken voor een rondleiding. Kijk voor meer informatie op https://www.kloostersintagatha.nl/activiteiten/bezoek/
‹ Terug naar overzicht