Direct aan de Maas wonen vind ik alleen maar prachtig. We hebben altijd voor zeker 2 weken voldoende eten in huis
Roelof van den Bosch
Roelof van den Bosch, Sambeek, is sluiswachter bij het Sluizencomplex in Sambeek
Wat betekenen de Maasheggen voor jou?
“Ik ben opgegroeid in Boxmeer, net als de rest van mijn familie. Mijn jongste jeugdherinneringen gaan terug naar zwemmen in de Maas. Ik ken het gebied al lang. Maar sinds 1993 wonen we écht tussen de heggen.” Dat Roelof met zijn vrouw op een bijzondere plek woont werd bij aankomst direct duidelijk. Zijn huis staat in het rijtje van woningen direct aan de sluis van Sambeek. “Het huis is misschien niet zo mooi, maar de plek is fantastisch”. In 1993 hebben we de woning op inschrijving gekocht. We hebben het blind gekocht, het was een gok, maar namen ook het risico te veel te betalen. We wisten heel zeker dat we hier wilden wonen. We hadden al eens bij de buren binnen gekeken”. In 1995 koos Roelof ervoor om zijn carrière als internationaal vrachtwagenchauffeur te beëindigen. Zijn vrouw was zwanger van hun eerste kind. Hij besloot zijn nautische diploma’s te halen. Deze waren nodig om sluiswachter te worden. Even eerder was hij al met zijn vrouw in de sluiswoning getrokken, waar zij ook hun eerste kind kregen. Als sluismeester houdt Roelof zich bezig met het indelen van de schepen die door de sluis moeten en het reguleren van de waterstand. Elke dag komen er zo’n 90 schepen door de sluis. Met wonen aan een sluis en stuw komt ook het risico dat zijn huis bij hoogwater ingesloten raakt door water. “Dat vind ik alleen maar prachtig. We hebben altijd voor zeker 2 weken voldoende eten in huis”.
Wat is je favoriete plek in de Maasheggen?
“Vanuit de sluiswachttoren heb je natuurlijk prachtig zicht op het water en alles wat daar op en naast leeft. Onlangs hebben we ook een brutale bever gespot. Die klom zo uit het water, droogde zichzelf in de zon, liet iedereen naar hem kijken en at toen zijn buik vol in het suikerbietenveld. Dat is toch wel heel bijzonder. Als we gaan wandelen lopen we meestal vanaf hier tot aan de berg in Vortum en weer terug. We hebben veel herinneringen gemaakt in dit gebied. Toen het in 1993 hoogwater was, gingen we kanoënd op verkenning en zagen een wilg met een prachtige stam, die op sterven na dood leek. De wilg heeft het echter overleefd en elke keer als we nu de boom zien denken we terug aan toen”.
Wat kan er nog beter in het gebied?
“Ik snap dat het heus niet gemakkelijk is, maar ik zou graag zien dat er nog fanatieker aan kavelruil wordt gedaan in het gebied, zodat we snel terugkeren naar de kleine weitjes, afgescheiden door heggen. Terug naar hoe het oorspronkelijk was”.
Altijd al eens willen weten hoe het sluis- en stuwcomplex in Sambeek werkt? Bekijk dan deze video.
‹ Terug naar overzicht