Bakenbomen langs de Maas gered

Gepubliceerd: Donderdag 31 oktober 2024

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft onlangs ingestemd met een voorstel om de karakteristieke bakenbomen langs de Maas te behouden. 
Hoewel de bakenbomen geen beschermde status hebben zijn worden ze toch algemeen beschouwd als waardevol cultureel erfgoed. De bomen staan over een lengte van 100 kilometer langs de Maas. De bomen staan in veertien gemeenten, waaronder gemeente Land van Cuijk. Ze zijn meestal om de 100 meter geplant. Het wordt daarom ook wel de “langste laan van Nederland” genoemd.
De bakenbomen zijn naar schatting 80 jaar geleden geplant. Bij hoogwater dienden de bomen als baken voor de scheepvaart om de loop van de vaargeul te kunnen zien. De huidige bakenbomen zijn Canada-populieren. Onder goede groeiomstandigheden kunnen ze ruim 30 meter hoog worden. Veel van de oorspronkelijke bakenbomen zijn aan het einde van hun natuurlijke levensduur. In de afgelopen jaren zijn er al veel omgewaaid. De verwachting is dat er in de komende tijd nog meer bakenbomen gaan omvallen. Met als gevolg dat de bomen niet meer als een samenhangende structuur, als een bomenlaan, te zien zijn. 
Om die kaalslag te voorkomen wordt nu geïnvesteerd in het behoud en het langjarige beheer van de bakenbomen. Daarvoor is een bedrag van ruim 2,3 miljoen euro beschikbaar.
 

‹ Terug naar overzicht/Nieuwsarchief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das