Appels en peren inzamelen voor regiosap Maasheggen
Luuk Geurts (Groenings Hofke) en Erik Willems (De Brembroeken), twee leden van het collectief Smaak van de Maasheggen, hebben hun krachten gebundeld om de inwoners van De Maasheggen nog meer te betrekken bij het maken van appel/perensap uit het gebied - en het zo een nog nadrukkelijker Maasheggenstempel te geven.
"Particulieren kunnen bij ons appels en peren inleveren", zegt Willems. Niet één of twee appeltjes, het gaat om veelvouden van 10 kilo. "Voor iedere 10 kilo die ze inleveren, krijgen ze van ons een fles sap. De rest gaat in de regio de verkoop in. Lever je 50 kilo in, dan krijg je 50 flessen.” Voor een fles van 0,75 liter heb je 1 kilo nodig.
Wie fruit over heeft, kan dat inleveren bij De Brembroeken (Brembroeken 1,Vortum-Mullem). Dat kan op 26 augustus, 16 en 30 september en 14 oktober. Verder kan het fruit op afspraak ingeleverd worden. Fruit moet eetbaar, schoon maar ongewassen zijn. Het streven is dit jaar tussen de 2000 en 2500 kilo in te zamelen, in het verleden is tussen de 750 en 1000 kilo ingezameld.
Artikel in De Gelderlander
Over het gezamenlijke initiatief van Geurts en Willems stond op 22 augustus bijgaand artikel in De Gelderlander:
"Het moet het ultieme drankje van de streek worden. Een appel- en perenmix gecombineerd met smaken van vruchten uit het Maasheggengebied. Wie appels en peren over heeft, kan zich melden.
Het ‘regiosap’ bestaat al drie jaar, zegt Erik Willems van Camping & Gastenverblijf De Brembroeken in Vortum-Mullem. Maar het is niet zo dat het wijd en zijd bekend is. Dat moet veranderen. Met de naamsbekendheid van de Maasheggen - het oudste cultuurlandschap van Nederland - en ingrediënten uit het gebied willen de initiatiefnemers een poging wagen.
Hoe het werkt?
,,Particulieren kunnen bij ons appels en peren inleveren, zegt Willems. Niet één of twee appeltjes, het gaat om veelvouden van 10 kilo. ,,Voor iedere 10 kilo die ze inleveren, krijgen ze van ons een fles sap. De rest gaat in de regio de verkoop in. Lever je 50 kilo in, dan krijg je 50 flessen.” Voor een fles van 0,75 liter heb je 1 kilo nodig.
Verspilling van fruit voorkomen
Waarom mensen dat zouden doen? ,,Als particulieren appelbomen hebben, maken ze van de appels een appeltaart, van een deel maken ze appelmoes. Een paar eten ze er zo op. In de buurt worden nog wat appels uitgedeeld maar er blijven er dan nog een heleboel over.” Die kun je aan de boom laten hangen totdat ze verrot naar beneden vallen, of je kunt ze inleveren om er het Maasheggensap van te laten maken. Op die manier wordt ook verspilling van fruit voorkomen.
Particulieren die in de achtertuin een appelboomje hebben staan, redden die 10 kilo misschien niet. ,,Maar je hebt ook appelbomen bij oude boerderijen staan die wel een veelvoud van 10 kilo opleveren. Die appels en peren willen we graag hebben.”
Ambachtelijk verwerkt
De Brembroeken en ambachtelijk groente- en fruitbedrijf Groenings Hofke van Luuk Geurts zorgen voor inzameling en verwerking van het fruit. Dat wordt gekoeld bewaard om in een later stadium te verwerken. Nu dus ook met toevoeging van vruchten uit het Maasheggengebied. ,,Vruchten van de sleedoorn, de meidoornbes, vlierbes.” Een precieze samenstelling is er nog niet. Het is allereerst een kwestie van ‘experimenteren'. Maar er moet in ieder geval een volwaardige drank uitkomen die het waard is om gedronken te worden.
Wie fruit over heeft, kan dat inleveren bij De Brembroeken (Brembroeken 1, Vortum-Mullem). Dat kan op een aantal vaste dagen: 26 augustus, 16 en 30 september en 14 oktober. Verder kan op afspraak ingeleverd worden. Fruit moet eetbaar, schoon maar ongewassen zijn. Het streven is dit jaar tussen de 2000 en 2500 kilo in te zamelen, in het verleden is tussen de 750 en 1000 kilo ingezameld.
Onder de noemer Smaak van de Maasheggen worden naast de regiosap meer streekproducten aan de man gebracht. Het gaat dan onder meer om bier, gin, honing, siropen en theemelanges. Ook hierbij worden smaken uit het Maasheggengebied aan de producten toegevoegd.
‹ Terug naar overzicht/Nieuwsarchief