'Hoe heggenvlechten over te dragen op jongeren?'
‘Hoe kan de traditie van het Maasheggenvlechten worden overgedragen op jongeren?’
Met die vraag als uitgangspunt heeft Ilse Zuidinga, studente aan de opleiding Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam, onderzoek gedaan naar hoe meer jongeren kunnen worden geïnteresseerd voor het Maasheggenvlechten.
Zij stelt vast dat jongeren bereid zijn zich in het heggenvlechten te verdiepen, mits ze het gevoel hebben ‘ergens beter in te worden’, ze voor hun gedrag worden beloond, ze via het heggenvlechten de kans krijgen om ‘ergens bij te horen’ én ze invloed krijgen op hoe het heggenvlechten in de toekomst wordt gedaan.
Zuidinga doet in haar onderzoeksrapport 'De nieuwe generatie heggenvlechters' ook een aantal aanbevelingen, zoals
- betrek de lokale scouting bij het heggenvlechten;
- werk tijdens het NK met meer prijscategorieën en stel bijvoorbeeld een aanmoedigingsprijs of een speciale jongerenprijs beschikbaar;
- organiseer, om meer inzicht te krijgen in hoe jongeren denken over de traditie van het heggenvlechten, een gesprek tussen jong en oud.
“Door het gesprek aan te gaan met jongeren kom je erachter wat zij belangrijk vinden in een traditie. Er komen misschien wel meer gemeenschappelijke delers naar voren dan dat je in eerste instantie zou denken. Het brengt nieuwe input in de gesprekken over de traditie. Ook laat je met een gesprek zien dat je openstaat voor inspraak van jongeren. Jongeren gaan zich hierdoor meer verantwoordelijk voelen en worden ook dragers van de traditie”, aldus Zuidinga.
‹ Terug naar overzicht/Nieuwsarchief