De oude veerstoep

De veerpont bij Het Veerhuis in Oeffelt vormde eeuwenlang een belangrijke verbinding naar Limburg en het stadje Gennep.

Al in 14e eeuw was er, volgens de overlevering, sprake van een veerverbinding op deze plek aan de Maas. In het boek ‘Land van Cuijk, 33 dorpen en een stad’ is te lezen dat de edelheren van Gennep de veerrechten bezaten. Op een in Latijn gesteld document komt het middelnederlandse woord verschip (veerschip) voor. Op kaarten uit de 17e eeuw staat op deze plek al een veerhuis vermeld. 
Het veerhuis heette toen nog Bothalen. In die tijd lag er in de Maas, ter hoogte van het veer, ook nog een eilandje. Die zandplaat had op een kaart uit 1851 de naam ‘Greend’. 
Veel later heeft notaris Hermsen het, in een document over de verpachting van het pontveer, over “een drukbezochte herberg”. 'Zeer aangenaam gelegen aan de Klinkerweg naar Oeffelt, tegenover Gennep en een schoon uitzigt hebbende op de spoorbrug aldaar.' 

De spoorbrug ligt er al sinds de opening van het Duits Lijntje, in 1878. Het duurde nog bijna honderd jaar voordat er een vaste oeververbinding kwam voor voetgangers, fietsers en automobilisten. In 1955 werd die verkeersbrug geopend en toen was het met de veerpont snel gedaan.

Op korte afstand van dit bord bevindt zich ook De Oeffelter Meent, een bijzonder natuurgebied met de status van Natura2000.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Word 'Vriend van de Maasheggen'

Klik op onderstaande button, vul het formulier in en word ook 'Vriend van de Maasheggen'.

Word vriend
illustratie das